XTerra Sweden

Sweden, Land of the Vikings, the Midnight Sun and the Meatballs.

Daar ging ik dus mijn volgende Xterra gaan doen. Samen met Kris (Coddens), Lorenz (Claeys) en Yves (Claeys) namen we de trein en het vliegtuig richting Zweden. Het decor van deze Xterra was het domein Hellasgården, vlakbij Stockholm, en toch leek het alsof je ergens 100km ver in een groot bos was. Op zaterdag verkenden we het loopparcours en het fietsparcours. Nadien leek het meer naar me te glimlachen, en ik kon het niet weerstand en sprong in het meer. Zonder wetsuit was dit water echt wel fris. Ik voelde me bijna een echte Zweed, alleen had ik wel mijn zwembroek aan.

IMG_20160813_174941459

Zaterdag, raceday! Om 12u58 was het de beurt aan de Pro’s om te starten, 2 minuten later volgden wij, de age groupers. De voorbije maanden had ik niet stil gezeten en veel getraind om vooruitgang te boeken. Door dat vele trainen had ik echter geen tijd en zin meer over om nog veel blogjes te schrijven. Daar wil ik dus nu terug wat verandering in brengen. Wie mijn uitslagen van dit jaar wil weten, ze staan helemaal achteraan dit verslag.

Dus om 13u gingen we van start gaan. Ik belde nog snel even naar Pieter Timmers, hij gaf me nog enkele tips en “knal” daar was het startschot. Ik kon redelijk snel een goed tempo vinden en zwom van de ene boei naar de andere. Gelukkig lagen we maar met zo’n 130 in het water, zodat ik niet te veel kloppen kreeg in het begin. Na 2 rondjes van 750 meter gezwommen te hebben klom ik op het droge. Ik had er 24min16sec overgedaan. Na een trage en gecontroleerde wissel nam ik mijn fiets ter hand en begon met biken.

Op het technische en mooie parcours vond ik terug heel snel mijn draai. Op de technische stukken was het toch lastig rijden met een hardtail (enkel voorvering). Ik verloor hier toch wat tijd ten opzichte van concurrenten met een fully (voor en achtervering). Op het einde van de 1e ronde kwam Yves bij me aansluiten. We reden even samen tot ik wat kettingproblemen kreeg en enkele keren moest afstappen om de ketting terug goed te leggen. Veel verloor ik niet, hoogstens 2 minuten, maar wel genoeg om Yves met het noorderlicht te zien verdwijnen. Gelukkig hadden Greg van Avermaet en Jolien D’Hoore me enkele tips gegeven. Zo kon ik na 2 rondjes mijn fiets in de wisselzone plaatsen met een relatief tevreden gevoel (1u34min03sec)

Snel de loopschoenen aan en vertrekken voor een trailrun. Door de vele rotsen en wortels was het opletten tijdens het lopen. In het midden van de 1e ronde moesten we over een omgevallen boomstam lopen, springen, kruipen, kortweg, we moesten erover, hoe maakte niet uit. Ik koos voor het springen maar door de vermoeidheid kreeg ik mijn benen niet genoeg omhoog. Ik haperde dus aan de boom en viel over de boom. Gelukkig had ik enkele weken voordien nog een cursus “Vallen voor Dummies” gevolgd bij Dirk Van Tichelt. Ik stond terug recht en liep dan maar verder. Blijven liggen zou wat stom zijn, en ik had weinig zin om een collectie bosmieren over mij te laten wandelen.

mieren

Bij het begin van de 2e ronde haalde ik een Zweedse vrouw in die aan haar 1e ronde begon. Een minuut later hoorde ik ze vallen en zo schaafde ik direct mijn kennis van Zweedse vloeken bij. 100 meter later leerde ik haar echter enkele Vlaamse vloeken bij, want ik lag terug tegen de grond. Een wortel of steen was tegen mijn schoen aangelopen. Ik claimde een beenfout en bijgevolg dus een strafcorner, zoals Tom Boon me als tip meegegeven had, maar geen scheidsrechter te bespeuren in de Zweedse bossen. Dan maar terug opgestaan en verder gelopen, het einde kwam in zicht.

Eén kilometer voor het einde zag ik plots in de verte iemand die ik kende. Nee, jammer genoeg geen schone Zweedse, maar Yves. Licht teleurgesteld schakelde ik een tandje bij en kwam bij Yves. Ik moedigde hem nog wat aan en kon een klein gaatje forceren. In de laatste 100m kwam hij echter nog flink opzetten, maar tegen mijn eindsprint had hij geen verhaal. Ik kwam net voor hem aan met 1 seconde verschil. Een heel dikke chapeau voor Yves, ik hoop op 49e jarige leeftijd nog even sterk te presteren als hij doet.

Ik had de 10km gelopen in 1u02min49sec. Totaaltijd was 3u04min14sec. Een tevreden gevoel na deze wedstrijd. Opnieuw progressie gemaakt en een goede wedstrijd gezwommen, gewisseld, gefietst, gelopen, gevallen, gestrompeld en gespurt. Dankzij Nafi Thiam haar 7 tips uiteraard!

Een uurtje later was de uitslag bekend en zag ik tot mijn grote vreugde dat ik 3e was in mijn age group na Peter Dahlmann (Dui) en Johan Linhart (Swe). Een bronzen medaille dus moesten het Olympische Spelen zijn. Over het ganse deelnemersveld werd ik 44e op een 130-tal. Maar zoals de trainer zegt: uitslag is niet belangrijk, de progressie wel!

Podium

De zondag gingen we dan nog even “losrijden” in de Zweedse bossen. Om het kort te houden: wonderschoon, genieten, edelherten, obligate platte band, verzuurde spieren en toch nog wat afzien. Thanks to Micke Hanell for the beautiful ride this Sundaymorning.

zondagmorgen

Verder bedankt aan Kris (4e Pro), Lorenz (2e age group 25-29) en Yves (4e age group 45-49) voor het leuke weekend in Zweden! Volgende wedstrijd crosstriatlon in Jeumont (zondag 28 augustus)

En zoals beloofd hieronder de uitslagen van dit seizoen tot nu toe:

Naam Race Type afstand tijd plaats deelnemers Categorie Uitslag Categorie
Grand Raid Nisramont Xtreme 53 4:03:26 24 228
EK Crossduatlon Targu Mures Duathlon 9-28-3 2:41:46 4 9 30-34
BeMC Dag 1 XCM 67 4:15:39 127 309 FUN
BeMC Dag 2 XCM 95 5:16:20 90 303 FUN
BeMC Dag 3 XCM 99 6:42:16 107 272 FUN
Xterra Portugal Triatlon 1,5-32-11 3:47:52 102 158 30-34
1/8e triatlon Roeselare Triatlon 0,6-21-5 1:12:41 44 161
Xterra Belgium Triatlon 4-32-9 3:31:29 160 540 S3H 26e/98
Xterra de France Triatlon 1,5+40+10 4:23:32 263 872
Nisraman Triatlon 1+42+17+10 DNF DNF 172 M18
Xterra Zweden Triatlon 1,5+30+10 3:04:14 44 122 M30-34 3e/9

One thought on “XTerra Sweden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s