De Hel van Kasterlee en mijn atoombom

Zondag 22 december 2013. Ik kom rond 6u ‘s ochtends samen met Donavan aan in Kasterlee. Ik begeleid Donavan die hier voor het eerst meedoet aan de Hel van Kasterlee. Al tijdens het begeleiden heb ik kriebels in mijn buik. Hier wil ik ook ooit aan de start staan. Donavan finisht als jongste deelnemer ooit en ik ben wordt uitgeroepen door Donavan als beste begeleider in de Hel.

September 2014. Ik zet mijn zinnen op de Hel van Kasterlee. Zondag 21 december moet mijn dag worden. Jammer genoeg raak ik begin oktober geblesseerd en moet ik mijn debuut in de Hel een jaartje uitstellen.

Januari 2015, Februari 2015, Maart 2015, April 2015, Juni 2015, Juli 2015, Augustus 2015. De Hel zit nog steeds in mijn hoofd, en ik besluit om er dit jaar terug vollen bak voor te gaan. Niets zal me dit jaar nog tegenhouden. Tussen het verbouwen door zit ik te denken of ik niet iets rond de Hel kan doen voor een goed doel. Al snel kom ik uit bij Music for Life, en via hen bij Psylos. Ik neem contact op met de mensen van Psylos, en zij zijn direct enthousiast over mijn actie en doel: Ik laat me sponsoren tijdens de Hel voor Psylos.

Om zo goed als mogelijk aan de start van de Hel te komen zorg ik, zoals een echte topsporter, voor een hecht team rondom mij. Donavan benoem ik tot trainer/coach, Glenneman wordt mijn begeleider in de Hel, Bientje geeft me af en toe voedingsadvies en mijn ouders staan in voor zowat al de rest.

Tussen het sporten door probeerde ik zoveel als mogelijk geld in te zamelen voor Psylos, onder meer met affiches, collectebussen, mailings, brieven en de “Keizer Carl Fietstocht” de week voor de Hel.

Het eigenlijke verslag dan. Zondag 20 december 2015: na een goede voorbereiding stond ik om 8u aan de poorten van de Hel waar de duivel ons riep. Ik deed nog snel een schietgebedje. Donavan, die ook meedeed, stond naast mij aan de start en we wensten elkaar een succesvolle wedstrijd toe.

2015-12-20-marathon-van-kasterlee-2016

Klokslag 8u ging de Hellepoort open en kon ik beginnen aan de eerste 15km lopen. Van Donavan had ik de raad gekregen om aan een tempo van 4:20-4:25 te lopen. Donavan liep de eerste kilometer nog achter mij om dit te controleren. Hij zag dat het goed was en stak me voorbij. Weg was hij…

De week voor de Hel had ik vooral gerust om fris aan de start te staan. Met deze overvloed aan tijd die vrijkwam verveelde ik me nogal, en dus kwam ik op het idee om naast een goed plan om de hel te overleven, een atoombom te maken. Na wat opzoekwerk kon ik alle benodigdheden gaan kopen. Het meeste kon ik vinden bij de lokale ijzerwarenhandelaar, voor sommige zaken moest ik enkele telefoontjes plegen met Poetin, Xi Jinping en Hassan Rohani. Na wat geknutsel was mijn meesterwerk klaar op zaterdag.

Terug naar de Hel. Na 1 uur en 3 minuten gelopen te hebben (met een atoombom in mijn zakken) kwam ik terug bij de sporthal te Kasterlee. Ik kwam als +/-93e door en wisselde pijlsnel en hierdoor kon ik al 20 plaatsen opschuiven. Aan de sporthal stond Scarlett Scott klaar. Ik moffelde snel die atoombom onder het zadel en huppakee, weg waren we om 105km te mountainbiken. Onderweg stond Glenneman klaar om me van spijs en drank te voorzien, en ook enkele fans hadden het zomerse winterweer getrotseerd om te komen kijken en riepen luidkeels mijn naam. Tijdens de 1e ronde moest ik geregeld naar adem happen en werd ik geregeld voorbijgesneld. Ik liet ze doen en probeerde mijn eigen tempo te vinden. Na goed een ronde vond ik het langs de Nete, en samen haspelden we de rest het mountainbike parcours af. Onderweg raapte ik Donavan nog op, die zeker en vast aanspraak kan maken op de slechtste voorbereiding ooit voor de Hel. Ik liet hem achter en fietste lustig verder. De 105km legde ik uiteindelijk af in 4 uur en 28 minuten.

Nu moest het echte hellewerk nog beginnen. De afsluitende 30km lopen. Met een atoombom in mijn zakken. Dit zou niet simpel worden. Ik wisselde terug heel snel (24e tijd van alle deelnemers) en begon eraan. Al snel zag ik Donavan gedoucht en met verse kleren staan. Ofwel had hij me ongemerkt terug voorbijgestoken, aan 60km per uur gefietst en aan 100km er uur gelopen en de race gewonnen. Ofwel had hij opgegeven. Hij had alweer mechanische pech en moest noodgedwongen opgeven. Mijn tem heeft hij alvast, voor pechvogel van het jaar.

Ik moest dus 30km lopen en terug mijn eigen tempo zoeken. Samen Glenn vond ik dat ook. Glenn gaf me terug op tijd en stond spijs en drank, en ik strompelde verder. Ondertussen vertelde Glenneman wat er allemaal op zijn MP3-speler stond, zongen we samen van 10.000 luchtballonnen en probeerde ik de opkomende linkerkniepijn te negeren. Na zo’n 25km wist ik het. Ik finish hier in de Hel. Tenzij er natuurlijk een atoombom uit de lucht komt vallen. Maar de kans hierop is 1 op driehonderd zesendertig miljard tweehonderd vierenvijftig miljoen negenhonderd negenenveertigduizend zeshonderd en drie. En de kans dat er een atoombom op een atoombom valt is nog vierendertig miljoen zeshonderd vierenveertigduizend negenhonderd en zevenendertig keer kleiner. Vandaar dat ik dus een atoombom bij had. Alle risico’s tot een minimum herleiden via de gekende SWOT-analyse, dat was iets dat ik me nog vaag herinnerde uit mijn schoolbankverleden.

(PS: zoek mijn naam op bovenstaande foto)

Enorm gelukkig en vol emoties finishte ik onder luid applaus in 8:26:08. Direct een PR bij mijn 1e deelname. De uren nadien waren echt genieten. Top 100 en finishen in minder dan 9 uur. Doel bereikt. En het allerbelangrijkste: ik heb veel centjes opgehaald voor Psylos VZW. In totaal heb ik 2.540€ ingezameld, en hiermee zal Psylos enorm veel kunnen doen in 2016. In naam van Psylos bedank ik iedereen die zijn of haar steentje hieraan heeft bijgedragen.

2015-12-20-hel-van-kasterlee-2016-foto-10011130

Speciale dank gaat nog naar de volgende personen. Eerst en vooral Glenneman, die een hele dag in de weer was om mij van eten en drinken en tips te voorzien. Bedankt! Donavan wil ik ook bedanken voor zijn trainingsschema’s en de vele uren die we samen getraind hebben. Volgend jaar wordt jouw jaar mantje. Tenslotte wil ik nog mijn ouders bedanken. Zij zijn degene die er altijd staan voor mij en me ook enorm geholpen hebben om geld in te zamelen voor Psylos. Bedankt ma en pa.

En nu, na 30 jaar thuis, mijn huis afwerken en verhuizen, om dan in 2016 terug te knallen! Nergens beter dan thuis…

PS: als er nog iemand een atoombom wenst te kopen, ik heb er eentje op overschot. Tegen een zacht prijsje is deze van jou!

3 gedachten over “De Hel van Kasterlee en mijn atoombom”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s