Psylos deel 5 – Menen

Enkele weken terug ging ik kijken naar de Psylosclub in Menen. Deze staat onder de hoede van Eddy, die zich hier met hart en ziel voor inzet. Hij legde met uit wat hij doet en wat beschut wonen precies is, terwijl enkele van de mensen van beschut wonen mini-voetbalden.

Eigen Woonst Menen is net zoals in Ieper een beschut wonen.  “Onder initiatief van Beschut Wonen wordt verstaan het huisvesten en begeleiden van personen die geen voltijdse ziekenhuisbehandeling vereisen en die om psychiatrische redenen in leef- en woonmilieu geholpen moeten worden bij het verwerven van sociale vaardigheden en waarvoor aangepaste dagactiviteiten moeten worden georganiseerd.” (KB. juli ’90). Voor sommige bewoners kan dit gezien worden als een overgang naar zelfstandig wonen, voor anderen is het een vorm van hulpverlening op lange termijn.  Beschut Wonen kan ook preventief een oplossing bieden om een residentiële opname te voorkomen. Deze specifieke zorg ontstond reeds eind jaren ’70 – begin jaren ’80. Er werd actief gezocht naar passende ontslagmogelijkheden voor een groep chronische patiënten, aangezien er meer nood was aan een meer op de maatschappij gerichte geestelijke gezondheidszorg. In juli ’90 werden van overheidswege normen uitgevaardigd waaraan Beschut Wonen dient te voldoen. Beschut Wonen werd hiermee officieel erkend binnen de Geestelijke Gezondheidszorg.

logo_eigen_woonst

Eigen Woonst is reeds 20 jaar lid van Psylos.  Tot nu toe kunnen we stellen dat dit voor onze bewoners een vruchtbare samenwerking was.

Psylos organiseert zelf diverse activiteiten.  Voor sommigen waren de avonturen weekends een zeer leerrijke driedaagse.  Er werd onder andere aan rotsklimmen gedaan wat hen meer zelfvertrouwen gaf.  Ze ontdekten dat er nog diverse kwaliteiten in hen aanwezig waren.  Ze kregen vertrouwen in zichzelf en in medebewoners wat hun ook verder kon helpen in hun rehabilitatie binnen onze werking.

Andere spreken dan nog vol waardering over hun sport- en cultuur week in Prato (Italië)  waar er met lotgenoten aan o.a. sport werd gedaan.  Deze week kan men ook vergelijken met  “I Like to move it“ in Herentals waar diverse landen (Spanje, Nederland, Italië, Engeland, Finland…) samen sporten.  Hier zijn ze niet alleen actief bezig met sport maar ook wisselen ze hun ervaringen met andere lotgenoten.

iltmi

Anderzijds zijn ook de diverse werkgroepen van Psylos een meerwaarde voor onze werking.  Hier worden onder begeleiders nuttige info uitgewisseld die van nut zijn voor onze werking.  Dit zowel in de werkgroep sport als in de werkgroep activering.   Tijdens diverse vormingsmomenten worden ons diverse mogelijkheden aangeboden om onze bewoners te activeren.  Bijvoorbeeld initiatie geo-caching, start to walk…

Als club kunnen we rekenen op de praktische hulp van de Psylos.  Zo organiseren we op 10 december een eindtornooi minivoetbal voor West-Vlaanderen.  Zij helpen ons bij de organisatie hiervan.  Anderzijds kunnen we ook rekenen op de medewerking van Stad Menen en hun sportdienst. Voor ons is Psylos een partner in de rehabilitatie van onze bewoners.

Nu jullie weten wat Psylos effectief doet voor bijvoorbeeld “Eigen woonst Menen”, wil ik als laatste nog de affiche tonen die ik heb laten maken. Een hele mooie dank u wel voor Barbara die dit gemaakt heeft voor mijn actie.

afficheWebsite

Jullie kunnen nog altijd storten op:

  • Ofwel op mijn Music For Life rekeningnummer BE49 7480 3764 2571 met vermelding van je naam. (Geen fiscaal attest mogelijk)
  • Ofwel stort je rechtstreeks naar Psylos VZW op rekeningnummer BE85 7855 3766 1406 met vermelding: “Gift ‘Hel van Kasterlee’ + naam + adres” (en dan kun je een fiscaal attest krijgen voor giften vanaf 40€).

Iedereen die een gift doet krijgt een eervolle vermelding op mijn blog. Ik neem jullie dan virtueel mee tijdens mijn bezoeken aan de sportclubs tijdens de voorstelling van Psylos. Iedereen die een actie wenst op te zetten in zijn of haar vriendenkring, familie, werk, school enzovoort om te helpen het doel te halen, geef gerust een seintje. Samen maken we er eind dit jaar “De Warmste Week” van.

Music for life2

Mijn trainingen vorige week: het was een echte rustweek na mijn marathon in Nice, met 1 looptraining, 1 zwemtraining en 1 fietstraining. Vanaf volgende week opbouw richting “Hel van Kasterlee”

Fietsen: 3u mountainbike, 70,8km

Lopen: 25min, 4,5km

Zwemmen: 1u zwemles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s