Psylos – Deel 4 “De Overwegsjotters”

Woensdagavond 21 oktober 2015. De lokale derby Ieper – Izegem staat op het programma. Niet in de beker van België of die van West-Vlaanderen, maar in de Psylos Zuid-West-Vlaamse minivoetbal competitie. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ging dus richting Ieper. Ik had er afgesproken met Gerdy, een begeleider van Beschut Wonen Ieper en coach van “De Overwegsjotters”. Onderweg naar Ieper kwam ik toevallig Tante Lena en Nonkel Frans tegen die aan het wandelen waren. Ik zei goedendag en vertelde waar ik naar toe ging. “Super” zeiden ze, en ze haalden spontaan hun portemonnee boven. Ik zette mijn tocht richting Ieper verder. Plots ging mijn telefoon over. Ik parkeerde me netjes aan de kant (zoals de wet me voorschrijft) en nam op. Tante Martine aan de lijn. Ze vroeg me of ik nog iets wist om in haar jaarlijkse familiale nieuwsbrief te zetten. Ik vertelde over mijn “Music for Life” project. Ze was ook enthousiast en opende direct nonkel Luc zijn homebanking om een mooie som over te schrijven. Bedankt tante Martine en nonkel Luc. Ik ging verder richting Ieper.

Ik kwam iets te laat aan in het plaatselijke stadion (zie foto), oftewel de sportzaal van het psychiatrisch centrum Heilig Hart te Ieper. Gelukkig was er nog niet gescoord, en dus kon ik snel de match volgen tussen de aanwezige supporters. Na enkele minuten viel de 1-0 al. Ik was dus net op tijd aangekomen. Ondertussen kwam Gerdy bij me staan om wat uitleg te geven over de ploeg en het beschut wonen. De regels zijn dezelfde als bij een gewone minivoetbal match. Ook hier dus 5 tegen 5, schepcorners en 4 x 13minuten spelen.

Stadion

Terwijl we aan het praten waren, en Gerdy ondertussen ook wat de spelers coachte, scoorde Izegem net voor de 1e rust de gelijkmaker, 1-1 dus en een korte rustpauze. Na deze pauze mocht Ieper al snel een schepcorner geven en deze werd binnengekopt en zo kwam Ieper terug op voorsprong. Amper 20 seconden later stonden de bordjes evenwel al terug in evenwicht na een snelle counter van Izegem. Gerdy vertelde me verder dat “De overwegsjotters” iedere woensdagavond trainen, onder leiding van een bewoner die vroeger kinesist was. Iedere maand doen ze echter ook éénmaal een andere sport zodat de andere bewoners die niet graag minivoetballen, ook kunnen sporten binnen “Beschut Wonen”. Ondertussen was het rust en stond de stand op 2-2.

Na de rust werd er iets potiger en nog scherper gevoetbald, deze mannen en vrouw! moeten echt niet onderdoen voor andere minivoetbalploegen. Ook hier zag ik vlotte combinaties, enorm veel inzet en af en toe foutjes. Gelukkig was er ook een scheidsrechter die vrijwillig iedere maand komt fluiten. De Overwegsjotters schakelden al snel een versnelling hoger, en Izegem moest naar adem trappen. Via enkele vlotte combinaties werd het al snel 3-2 en 4-2. De 5-2 volgde ook, en ditmaal na een heel mooie en vloeiende combinatie waarbij gans Izegem uit het verband gespeeld werd. De vreugde van de supporters kon niet op toen ook nog de 6-2 viel. Kort voor de 3e rust kon Izegem nog tegenscoren na een vrijschop die voortkwam uit een te vermijden fout van Ieper.

logo

Met 3 doelpunten voorsprong kon Ieper gerust de laatste 13 minuten afwerken terwijl de supporters al een feestje konden bouwen. Ieper bleef doorduwen, terwijl bij Izegem de moed in de schoenen zakte. Ieper scoorde nog 4x en zo eindigde de match op 10-3. Terwijl de spelers een deugddoende en welverdiende douche namen sprak ik nog wat verder met Gerdy. Het team “De overwegsjotters” wordt volledig door de mensen zelf georganiseerd. Er is een voorzitter, bestuur en zo verder. De begeleiders van “Beschut wonen” houden enkel een waakzaam oogje in het zeil. Ook bewoners van het psychiatrisch centrum Heilig Hart kunnen meespelen en meetrainen. Ondertussen bestaat de ploeg al zo’n 4-5 jaar en zijn de spelers een hechte vriendengroep geworden die ook af en toe eens samen een gaan drinken in het stad.

Na een heel leuk gesprek en een heel toffe match nam ik afscheid van Gerdy en het team. Ik was blij om te zien dat er ook voor deze mensen, die in een gewone sportclub niet altijd de kans krijgen om mee te doen (terwijl ze het eigenlijk wel zouden verdienen), hier wel kunnen meedoen en zich kunnen amuseren op een sportieve manier. Ik ben blij dat ik Psylos, de overkoepelende organisatie, gekozen heb als goed doel. Het stemt echt tot nadenken om deze mensen bezig te zien en dit leert mezelf als mens om toch te relativeren en dankbaar te zijn voor alles wat ik kan en doe. Ik wil ook alle mensen van “Beschut Wonen Ieper” en in het bijzonder Gerdy bedanken en zeggen: dikke chapeau voor wat jullie doen.

Jullie kunnen storten:

  • Ofwel op mijn Music For Life rekeningnummer BE49 7480 3764 2571 met vermelding van je naam. (Geen fiscaal attest mogelijk)
  • Ofwel stort je rechtstreeks naar Psylos VZW op rekeningnummer BE85 7855 3766 1406 met vermelding: “Gift ‘Hel van Kasterlee’ + naam + adres” (en dan kun je een fiscaal attest krijgen voor giften vanaf 40€).

Iedereen die een gift doet krijgt een eervolle vermelding op mijn blog. Ik neem jullie dan virtueel mee tijdens mijn bezoeken aan de sportclubs tijdens de voorstelling van Psylos. Iedereen die een actie wenst op te zetten in zijn of haar vriendenkring, familie, werk, school enzovoort om te helpen het doel te halen, geef gerust een seintje. Samen maken we er eind dit jaar “De Warmste Week” van.

Music for life2

Mijn trainingen dan. Vorige week een relatieve rustweek ingebouwd en van deze week mijn laatste piekweek richting de marathon van Nice gemaakt. Met 3 opeenvolgende dagen met zware looptrainingen was het bij momenten serieus afzien, maar nu een week rust richting Nice.

  • Fietsen: 3 trainingen, 159,3km (4u44min)
  • Lopen: 4 trainingen, 53,9km (6u58min)
  • Zwemmen: 1 zwemles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s