Psylos – deel 2

Dinsdagavond 6 oktober 2015 omstreeks 17u40, ik kom aan in Gent aan het “Huis van de Sport”. Ik heb er een afspraak met Thomas van Psylos VZW. Net voor het binnengaan zie ik Brecht die aan het joggen is rond de watersportbaan. Ik maak er nog snel een praatje mee en vertel hem van mijn doel. Hij haalt spontaan zijn portefeuille uit zijn loopbroekje en geeft me een dikke vette cheque. Dolgelukkig bedank ik hem uitvoerig en ga ik binnen om met Thomas te praten. Na een klein uurtje gepraat te hebben met Thomas heb ik al een 1e beeld van wat Psylos precies doet.

Psylos is 45 jaar geleden opgericht met de bedoeling mensen met een psychische beperking te doen sporten. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een erkende recreatieve Vlaamse G-sportfederatie die aan zo’n 50-tal clubs ondersteuning biedt. Al deze clubs hebben een link naar een zorgvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg, gaande van psychiatrisch ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingshuis tot beschut wonen en dagactiviteitencentra.

h_back

Via de aangesloten clubs wil Psylos mensen met een psychische aandoening in beweging zetten op een duurzame manier, waar nodig in het exclusieve kader van de Psylosclub, waar mogelijk geïntegreerd in het reguliere sportaanbod. Psylos organiseert (of helpt bij de organisatie) daarvoor een heleboel activiteiten, zoals laagdrempelige wandeldagen, een minivoetbalcompetitie per provincie met een interprovinciale finale, initiatiedagen… Dit wil men financieel laagdrempelig houden zodat iedereen in staat is om mee te sporten.

Psylos zorgt voor de ondersteuning van die sportclubs om er een volwaardige sportclub van te maken. Daarvoor hebben ze 5 mensen in dienst die ik volgende week ga voorstellen. Verder hebben ze nog een uitgebreid netwerk van zo’n 200 vrijwilligers. Deze helpen bij de organisaties en bij de sportclubs, waar men zo’n 4.000 leden heeft.

Het doelpubliek zijn mensen met een psychische beperking die wensen te sporten. Die personen zijn heel divers en komen uit alle lagen van de bevolking. Personen met een psychische beperking zijn personen met een (langdurige) psychische aandoening die hen in wisselwerking met diverse drempels die hiermee gepaard gaan kan beletten volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving. Op www.geestelijkgezondvlaanderen.be vind je toelichting bij de diverse ziektebeelden (depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen, psychose, schizofrenie, eetstoornissen, … Bij het organiseren van sportactiviteiten maakt Psylos geen onderscheid op basis van een ziektebeeld, in plaats daarvan wordt er steeds gekeken naar de fysieke mogelijkheden en interesses van de sporters.

geestelijk gezond vlaanderen

De beweegredenen van mensen met een psychische aandoening zijn niet anders dan die van andere sporters: plezier en vriendschap, betere conditie, sociaal contact… De positieve effecten van een gezonde dosis sport en beweging zijn echter des te groter.

Hopelijk doorbreek ik het taboe hiermee een heel klein beetje mee, want praten werkt. Kijk zeker ook eens op de volgende website: www.oeist.be (een mooi project van de Provincie West-Vlaanderen)

oeist-black

Nu weten jullie zo ongeveer wat Psylos doet in het algemeen. Volgende week maandag stel ik de 5 medewerkers kort voor die bij Psylos werken en wat ze allemaal doen.

Jullie kunnen storten:

  • Ofwel op mijn Music For Life rekeningnummer BE49 7480 3764 2571 met vermelding van je naam. (Geen fiscaal attest mogelijk)
  • Ofwel stort je rechtstreeks naar Psylos VZW op rekeningnummer BE85 7855 3766 1406 met vermelding: “Gift ‘Hel van Kasterlee’ + naam + adres” (en dan kun je een fiscaal attest krijgen voor giften vanaf 40€).

Iedereen die een gift doet krijgt een eervolle vermelding op mijn blog. Ik neem jullie dan virtueel mee tijdens mijn bezoeken aan de sportclubs tijdens de voorstelling van Psylos. Iedereen die een actie wenst op te zetten in zijn of haar vriendenkring, familie, werk, school enzovoort om te helpen het doel te halen, geef gerust een seintje. Samen maken we er eind dit jaar “De Warmste Week” van.

Music for life2

Trainingen opbouw week 2:

Deze week stond in het teken van verder opbouwen, met de nadruk op het lopen. 2 zware looptrainingen en 2 korte hersteltrainingen waren het belangrijkst deze week. Na deze week een goede 15u getraind te hebben, is het tijd in week 3 om eerst een rustdag te nemen op maandag om dan terug verder op te bouwen richting marathon en Hel van Kasterlee.

  • Fietsen: 4 trainingen, 221,4km (9u03min totaal)
  • Lopen: 4 trainingen, 47,5km (4u17min totaal)
  • Zwemmen: 2 trainingen, 1.600m + 1 zwemles (2u10min totaal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s