Tsitsitsitsitsitsisuskewiet

Zondagmorgen 6u, Leuven. Na een veel te korte nachtrust gaat de wekker af. Met kleine oogjes sta ik op en zie door mijn oogspleten dat Donavan’s ogen niet veel verder opengaan dan de mijne. Hij had de ganse nacht op de wacht gelegen en de slaap niet kunnen vastpakken.

We twijfelden even, maar beslisten om toch naar Tangissart te gaan voor de plaatselijke mountainbike marathon (La Trace d’Hez). Donavan zou een “Yoeri-Coopmanneke” doen (voor de niet-ingewijden: een wedstrijd rijden na een nachtje niet slapen). Na de korte rit Leuven – Tangissart, inschrijven en wat opwarmen op de startklim stond ik klaar voor de massastart die om 8u gegeven zou worden. Dit jaar was men echt goed op tijd en slecht een 4-tal minuten na 8 werden we op gang getoeterd.

Donavan zou de wedstrijd als training rijden en de ganse tijd bij mij blijven als superknecht. Hij stond enkele plaatsen achter mij in de startbox en de verwachting was dat hij na zo’n  15 à 18 meter op de startklim mij zou inhalen. Terwijl ik pufte op de startklim en mij naar boven duwde, kwam Donavan maar niet opdagen. Ik dacht: wat een knecht is me dat…

Na een 10-tal kilometer kwam hij dan uiteindelijk opdagen. Blijkbaar was zijn Garmin afgevallen en aangezien zijn Garmin nog altijd belangrijker is dan zijn kopman…

Tangissart (2)

Na 35km, vele kasseistroken, enkele mooie stukken offroad en wat tegenvallende boereslagen door was het wat op aan het geraken. De vermoeidheid en ziek zijn begonnen door te wegen, en als het doorweegt, dan ga je niet meer zo snel omhoog. Ook het feit dat de organisatie ervoor zorgde dat na 15km de chronorijders en de toertochtrijders samenkwamen, leed tot heel wat frustraties. We beslisten om vanaf dan ervan te genieten en toertochtgewijs verder te rijden. Aan de 2e bevoorrading konden we genieten van een 6-meter buffet, met onder meer pasta, chips, drankjes, fruit, allerlei koekjes, chocolade… een 10 op 10 hiervoor!

Fringilla_coelebs_chaffinch_male_edit2

Tijdens de laatste kilometers werden we verrast door luide aanmoedigingen van enkele vinken (Tsitsitsitsitsitsisuskewiet). De vink (Fringilla coelebs), ook wel boekvink, botvink of charlotte genoemd, is een zangvogel. In de lage landen is hij de bekendste en meest frequent voorkomende vinkachtige. Zijn zang, waarvan de laatste tonen de “vinkenslag” wordt genoemd, kent vele dialecten. Wie meer wil weten over de vink mag altijd eens met mij op stap of op fiets (of lees gewoon Wikipedia).

Uiteindelijk aangekomen in 3u42min17s, wat 13 seconden sneller was dan 2 jaar geleden, wanneer ik wel het volle pond gegeven had. Met een 131e plaats ben ik tevreden aangezien ik super?!knecht Donavan net na mij laat op de 132e plaats, voor de rest is deze plaats niet van tel en totaal irrelevant. Tevreden en vooral heel moe huiswaarts gereden. Volgende wedstrijd is op zondag 10 mei in Hosingen (Luxemburg), BK Duatlon LongDistance.

2 gedachten over “Tsitsitsitsitsitsisuskewiet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s