Bassin Minier, 1e manche, Loos-en-Gohelle: eindelijk terug wedstrijd(fun)

Op zondag 1 maart stond de 1e echte wedstrijd van het seizoen op het programma. Ik stond aan de start van de 1e manche van de Bassin Minier. Dit is een mountainbike XCO regelmatigheidscriterium in Noord-Frankrijk op terrils.

De 1e manche vond plaats in Loos-en-Gohelle bij Lens. Er liggen daar 2 enorme terrils (de hoogste van Europa (182 en 184m hoog) en daarop mochten we wat rondjes rijden. Heel leuk was dat we met 6 van Cycling Team West aanwezig waren (+ ex-CTWester Donavan).

Tijdens de verkenning bleek al tijdens de 1e klim dat dit een zwaar parcours zou worden, mede door de harde wind. Na de 1e klim volgde een hard stukje tegen de wind in, en daarna een zalige afdaling. Van daaruit was het een stuk vlakker, maar wel meer modder. Hier en daar nog wat op en af om dan terug na enkele serieuze modderstroken terug naar boven te klimmen. Deze klim was het steilst, en zo heb ik ze eigenlijk het liefst. Eenmaal boven gekomen een klein stukje tegen de wind in en vanaf dan wind mee tot een de start. Terug afdalen richting start met nog wat technische strookjes en helemaal op het laatste 1 strook waar de grond echt aan je wielen zoog.

De start: als master 1 en niet vooraf ingeschreven mocht ik helemaal achteraan plaatsnemen om te starten. Geen probleem, ik was hier toch om plezier te maken, wat af te zien en de rest, dat zien we dan wel. De start dan verliep zoals een massastart altijd verloopt, proberen om al zo snel mogelijk zoveel plaatsen goed te maken, gaatjes zoeken, andere dwingen om aan de kant te gaan enzovoort. Na een vlakke 50 meter was het direct de 1e klim en die verteerde ik goed. Op het 2e deel van de startklim was het echter zo druk dat we allemaal moesten wandelen. Toen ik terug op mijn fiets wilde springen was ik iets te enthousiast, zodat mijn zadel verschoof en ik de rest van de wedstrijd rondreed met een zadel waarvan de voorkant 4 centimeter hoger stond dan de achterkant. Nog tijdens de 1e ronde op een modderstrook naar beneden liet ik me vallen (= lees viel ik) en mijn rechter shifters verdraaiden wat. Gelukkig kon ik blijven schakelen en remmen. De 1e ronde legde ik af in 28:18.

De 2e ronde was beter doordat het al minder druk was. Deze ronde reed ik in 27:58

De 3e ronde: op de startklim ging ik goed omhoog, maar er plakten er 3 in mijn wiel. Op het 1e deel kreeg ik er 1 af en helemaal op het einde van het 2e deel moesten de andere 2 een klein gaatje laten. Dit was voor mij het moment om tegen de wind in een versnelling te plaatsen, en al gauw was het gat 10-20 meter. Ik zag ze niet meer terug. Ik reed de 3e ronde uiteindelijk ook in 27:58.

De 4e ronde was gewoon genieten en afzien tegelijk. Het ging super en ik haalde nog altijd anderen in. Op de laatste grote klim klom bijna iedereen te voet naar boven terwijl ik nog helemaal boven raakte al fietsend. Na deze klim dan nog een supersnelle afdaling gedaan, leve Downhill! Uiteindelijk mijn 4e ronde als snelste gereden in 27:44.11026037_10152536330591486_3329040507328373990_n

Uiteindelijk tevreden met mijn prestatie, vertrouwen getankt en plezier gehad. Dat was dringend nodig na bijna 6 maanden wedstrijdloos te geweest zijn. Uiteindelijk werd ik 17e van de 46 bij de Masters 1 en algemeen 44e van de 149 deelnemers.

Gans Cycling Team West deed het goed tot uitstekend. Robin werd heel knap 2e bij de beloften, Yoeri werd 2e bij de Masters 1 en Peter werd 4e bij de Masters 2. Niels reed ook een knappe wedstrijd en Roel had een echte pechdag. Toch allemaal een 10 op 10 voor de inzet en sfeer :-)!

Op naar de volgende: voor mij de Wallonia Cup XCO te Dinant. Eens benieuwd wat ik daar kan uitspoken.

Carfl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s